Masaj nedir?
Masaj terapi, vücuda uygulanan yöntemlerle kişiyi tedavi eden en etkili çalışmalardan biridir.
Masaj tek taraflı değil, iki taraflı yapılan bir çalışmadır. Terapistin görevi, terapi gören kişinin kendi sorunu üzerinde yol katetmesi için gerekli koşulları oluşturarak ona yardımcı olmaktır. Danışanın görevi ise elinden gelen en iyi şekilde gevşemek, ve seans sırasında hissedilebilecek bedensel veya zihinsel rahatsızlıklardan kaçmadan sorunlarla yüzleşmekte kararlı olmaktır.
Masajın Faydaları
Masaj terapi, kas ağrıları, eklem ağrıları, enerjisizlik, depresyon, aşırı gıdıklanma, bedensel temastan rahatsız olma, fazla düşünme, hayattan tat alamama gibi fiziksel ve zihinsel kaynaklı sorunların rahatlatılmasında etkilidir.
Zihinsel stres ve fiziksel darbelerin kas ve sinir sisteminde yarattığı gerilimlerin gevşetilmesine yardımcı olur. Rahatlayan kas ve dokularda kan akışı canlanır ve beden daha sağlıklı hale gelir.
Kaslardaki gerginliğin ve bedeni sürekli kontrol etme eğiliminin farkedilmesini sağlar. Bir kez farkında olduğunuz bu gerilimler, vücudunuzun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını aktif hale getirecek, ve siz farkındalığınızı korudukça bu problemler zamanla üzerinizdeki etkisini azaltarak çözüme kavuşacaktır.
Çalışma hakkında
Gerilim olan yerde acı ve rahatsızlık vardır. Gıdıklanma da bir gerilim formudur.
Gerilimi çözmenin en etkili yolu, oluşabilecek kötü hislere rağmen gevşeyerek gözlem yapmaktır.
İletişim, özellikle terapist ve danışan birbirini iyice tanıyana kadar çok önemlidir. Terapist, masaj esnasında danışanı doğru şekilde yönlendirir ve baskı seviyesini ihtiyacı en iyi karşılayacak şekilde ayarlar.
Seans Sıklığı
Masaj yaptırma sebebi problem çözme odaklı ise haftada 2-3 kez, genel rahatlama amaçlı ise ayda 2-4 kez seans almak uygun olacaktır.
Derin çalışılan masaj seanslarında iyi sonuçlar almak için seanslar arasında 2-3 gün dinlenme süresi bırakılmalıdır. İyileşme sağlamak için genellikle 3-5 seans almak yeterlidir, eğer 5 seans aldıysanız ve herhangi bir gelişme göremiyorsanız farklı bir yol denemeniz tavsiye edilir.
Masaj Esnasında
1 – Çalışılan kası rahatlatın
Aktif olarak kullanılan bir kas, masaj yapılarak rahatlatılamaz. Önce üzerinde çalışılan kası tamamen serbest bırakmayı öğrenmelisiniz.
2 – Diğer kaslarınızı rahatlatın
Masajda amaç acı çekmek değildir. Ancak problemli ve gergin olan kaslarda çok hafif baskı seviyeleri uygulandığında bile rahatsız edici hisler oluşabilmektedir.
Acıya dayanmak için yüz kaslarını kasmak, yumruk sıkmak, dikkatinizi başka yerlere yönlendirmek gibi yöntemler, iyi birer strateji değildir. Masaj yapılan kasa odaklanarak o bölgede oluşabilecek acı içerisinde gözlem yapmak, ve kontrol çabasını bırakıp gevşemek gerekir.
3 – Nefesinizi rahatlatın
Nefes tutmak da kendinizi kasarak acıdan kaçmanın bir yöntemidir. Farkedilmesi kaslara göre daha zor olabilir. Terapist, derin ve normal nefesler almanız için size hatırlatmalar yaparak sizi bu konuda farkındalık geliştirmeniz için destekler.
Masaj Sonrasında
Vücut dinamik ve sağlıklı değilse, masaj çalışmasının ardından birkaç gün kaslarda yorgunluk, hafif ağrı, ve genel dinlenme ihtiyacı gibi etkiler hissedilebilir. Bu etkiler durgunluk olan bölgelerde hareketlenme başladığının göstergesidir ve endişe etmeye gerek yoktur. Bol su içmeniz ve mümkünse ihtiyaç hissettikçe dinlenmeniz tavsiye olunur.
Hayata dair
Masajla doğru şekilde gevşeme pratiği yaptığınızda, günlük hayatta da zor durumlar ve hisler karşısında benzer stratejileri uyguladığınızı farkedeceksiniz.
Bu pratiği günlük hayatınızda sürdürürseniz, kaslarınızı kasmak, nefesinizi tutmak, dikkatinizi başka yere yönlendirerek farkındalık kaybetmek gibi acıdan kaçma eğilimleri, zamanla yerini durumu kabul etmek ve problemler karşısında sakin kalarak gözlem yapma anlayışına bırakacaktır…